Slapen in snikhete cabine is vragen om ongelukken

Vrachtwagens moeten standaard worden uitgerust met een standairco. Chauffeurs die onderweg moeten overnachten, kunnen daarmee zelf de temperatuur in de cabine regelen. “Slapen in een snikhete cabine is vragen om ongelukken”, vindt Tjitze van Rijssel, transportbestuurder bij CNV Vakmensen. “Tegen chauffeurs die moeten overnachten in een cabine zonder standairco zeg ik: wees verstandig, denk aan de verkeersveiligheid, zoek een hotel op en stuur de rekening maar naar je werkgever.”

Een warme cabine vergroot de kans op ongelukken, bleek eerder al uit Duits onderzoek. Uitgaande van een aangename cabinetemperatuur (van 22 graden) neemt het aantal ongelukken met 11% toe als de cabinetemperatuur stijgt naar 27 graden. Bij een cabinetemperatuur van 32 graden stijgt het aantal ongelukken zelfs naar 22%.

Onderzoek naar temperatuur in de cabine

De cabinetemperatuur is een van de knelpunten die vorig jaar grondig zijn onderzocht door de cao-partijen in de transportsector (werkgevers en vakbonden). Uit het onderzoek blijkt dat er tijdens het rijden geen probleem is met de temperatuur, maar wèl bij stilstand. Dit is vooral het geval bij cabines die geen standairco hebben.

Gevolgen voor concentratie en reactievermogen

“Het is slecht slapen in een hete cabine die je niet goed kunt koelen. En een slechte nachtrust heeft een bewezen effect op je concentratie en reactievermogen”, zegt Van Rijssel. Hij adviseert chauffeurs om verstandige keuzes te maken als ze last hebben van de hitte. “Een chauffeur heeft recht op een comfortabele en veilige werkplek. Een werkgever is daarvoor verantwoordelijk. Bij een veilige cabine hoort wat ons betreft ook een standairco. Vrachtwagens moeten daar zo snel mogelijk standaard mee worden uitgerust. Als er geen standairco aanwezig is, adviseer ik chauffeurs die moeten overnachten om niet in die hete cabine te blijven, maar een hotel te zoeken en de rekening naar de werkgever te sturen.”

Lees verder op cnvvakmensen.nl
Slapen in snikhete cabine is vragen om ongelukken